sobota, 16 maja 2015

Pyszne babeczki marchewkowe z lukrem cytrynowym


Składniki 12 szt:

4 średnie marchewki (2 szklanki startej na średnich oczkach)
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki oleju roślinnego
3 duże jaja
3/4 szklanki brązowego cukru
1 cukier wanilinowy

Lukier

3/4 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny

Ozdoby z marchewki

1 szklanka cukru
1 marchew
1 szklanka wody



Przygotowanie:

Babeczki:

Marchew zetrzeć na tarce. Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem. W drugiej misce wymieszać: olej, jaja, cukier brązowy i wanilinowy oraz startą marchewkę. Następnie połączyć z mąką.
Masę należy przełożyć do papilotek, zapełniając je do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut w 180 stopniach.

Lukier:

Cukier puder wsypać do rondla i lekko podgrzać, dodając soku z cytryny, mieszać tak długo nad płomieniem, aż uzyska się odpowiednią konsystencje. Dekorować nim tylko i wyłącznie zimne babeczki. 

Ozdoby z marchewki:

Marchew umyć i oskrobać. Obierać cienkie i długie warstwy marchewki. Wybrać najładniejsze i najdłuższe paski.
Zagotować wodę z cukrem, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać paski marchewki i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia 15 minut. Następnie wyłożyć marchewki na tackę lub drewnianą deskę, do ostygnięcia na 15 minut.
Rozgrzać piekarnik do 120 stopni. Paski ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30-40 minut, aż będą suche.
Spieczone paski, należy nawijać za pomocą drewnianej łyżki, formując tym samym w spiralki. Gotowe spiralki odstawiam do ostudzenia. Zimne tworzą kruchą i słodką marchewkową ozdobę. 




Smacznego!! :)