piątek, 30 października 2015

Puszyste muffiny dyniowe na budyniu


Nie zupa, nie placuszki, to może babeczki dyniowe? Dziś kolejna odsłona bohaterki tego tygodnia, i ostatnia... w tym tygodniu :). Dynia jest bardzo zdrowa, ma duży potencjał w kuchni i może ktoś z Was, kto jej nienawidzi, jednak się przekona! 



Składniki (16 muffinek):

2 szklanki startej dyni na dużych oczkach
1,5 szklanki mąki pszennej
Budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
4 łyżki miodu
3 jaja
0,5 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
cynamon




Przygotowanie:

1) Mąkę przesiewam z proszkiem, budyniem oraz sodą. 
2) Jajka ubijam w osobnej misce, dodaję olej, mleko oraz miód- ponownie mieszając, na końcu dodaję dynię. 
3) Mokre składniki łączę z suchymi i dokładnie mieszam. 
4) Przyprawiam cynamonem. 
5) Babeczki piekę około 20 minut w 180 stopniach w termoobiegu.

Lukier:

Sok z połowy cytryny 
Cukier puder

Cukier puder wsypuję do rondla i lekko podgrzewam, dodaję sok z cytryny i mieszam tak długo nad płomieniem, aż uzyskam odpowiednią konsystencję. Dekoruję babeczki i posypuje posiekanymi orzechami włoskimi.

Gotowe:)

Smacznego!




Pozdrawiam,
Adrianna:)




środa, 28 października 2015

Placuszki dyniowe na mące ryżowej

Hej, sezon na dynie trwa... więc nadal będę zasypywać Was dyniowymi przepisami, tym razem dynia w postaci placuszków, które mogą być na śniadanie, kolację, lub jako przekąska, są banalne w wykonaniu, szybko się je przygotowuje i można ich narobić na zapas, bo są pyszne nawet po odgrzaniu.


Składniki (5 placuszków):

200 gram obranej dyni
6 łyżek stołowych mąki ryżowej
1 jajko
Bazylia
Lubczyk
Suszone pomidory (przyprawa)
Sól himalajska
Pieprz


Przygotowanie:

1) Obraną i pokrojoną w kawałki dynię, gotuję do miękkości (ok. 10-15 minut). 
2) Ugotowaną miksuję blenderem, dodaję jajo, mąkę i przyprawy (po szczypcie ziół)- wszystko ponownie miksuję. 
3) Na końcu dodaję sól, pieprz do smaku.
4) Rozgrzewam patelnię, smażę placuszki po 3 minuty z każdej strony. 
5) Podaję z twarożkiem. 

Placuszki można też podać z jajkiem w koszulce, jajem sadzonym, jak i również ze swoim ulubionym sosem.



Smacznego!
Pozdrawiam,
Adrianna :)

poniedziałek, 26 października 2015

Placki kukurydziane, z których możesz zrobić domowe nachosy lub domowe quesadillas


Witam,
Dziś krótki przepis na placki kukurydziane, które świetnie nadają się do zrobienia domowych nachosów lub domowego quesadillas
Zapraszam :)


Składniki (na 6 placków średniej wielkości):

75 gram mąki kukurydzianej
75 gram mąki pszennej
3 łyżki oliwy z oliwek
120 ml gorącej wody

Przygotowanie:

1) Mąkę przesiewam do miski i dodaję oliwę oraz gorącą wodę. 
2) Ciasto zagniatam, tak długo, aż uzyskam jednolitą kulę. 
3) Odstawiam na 30 minut pod ręcznikiem. 
4) Następnie dzielę je na 6 porcji, każdą rozwałkowuje na kształt okrągłego placka.
5) Gotowe placki smażę na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony (bez tłuszczu).
6) Kolejno, kroję na trójkąty, aby uzyskać nachosy (używam kółka do pizzy).

Gotowe:)

P.S.

Ciasto można dosolić, wzbogacić ziołami lub serem, jak kto woli :) 



Smacznego!
Pozdrawiam,
Adrianna :)

niedziela, 25 października 2015

Zupa - krem z dyni z domowymi nachosami :)

Z cyklu DynioveLove, moim pierwszym przepisem będzie zupa-krem z dyni, nieskomplikowana, podana na słono, rozgrzewająca na nadchodzące zimne dni, bo lato niestety się już skończyło, więc trzeba rozgrzewać się od środka :)


Składniki:

Średnia dynia (1,5 kg)
1 ziemniak
2 marchewki
Kilka plasterków imbiru
Rozmaryn, Lubczyk, Cząber
Pieprz, Sól himalajska
1,5 litra wody



Przygotowanie:

W wodzie gotujemy do miękkości ziemniaka i marchewki, gdy już będą miękkie wrzucamy pokrojoną na kawałki dynię- następnie gotujemy do miękkości (około 10 minut). Ugotowane warzywa miksujemy. Zmiksowaną zupo-krem przyprawiam: odrobiną rozmarynu, lubczykiem, cząbrem, pieprzem, solą oraz dodaje kilka cienkich plasterków imbiru (4-5). Gotuję na małym płomieniu ok. 15 minut. Dodając zioła, należy uważać, aby nie przedobrzyć, ponieważ może to doprowadzić do tego, że zamiast zupy otrzymamy perfumowaną mieszankę :)

Zupę podaję z ugotowanym jajkiem oraz domowymi nachosami (przepis), międzyczasie zapraszam do artykułu o dyni http://pausegotowanie.blogspot.com/2015/10/sezon-na-dyniowelove-co-w-niej-siedzi.html.

Smacznego!



Pozdrawiam,
Adrianna :)

piątek, 23 października 2015

Co siedzi w dyni, czyli właściwości lecznicze i kosmetyczne, dlaczego i jak warto ją jeść?



Dynia...zdecydowanie królowa jesieni, króluje od października, aż do stycznia. 
Na pierwszy rzut oka wydaje się nie do ruszenia, właściwie nie wiadomo do czego się nadaje, takie były moje odczucia, kiedy ujrzałam ją pierwszy raz w życiu, potem kojarzyła się z Halloween! Teraz kojarzy mi się z samym zdrowiem i rozgrzewającym z niej kremem :)

W tym artykule dowiecie się o jej właściwościach leczniczych, kosmetycznych, czyli tym co w niej siedzi, co warto zjeść i oczywiście kilka ciekawostek, o których sama nie miałam pojęcia.

Pestki dyni

Zdecydowanie powinny się znaleźć w naszej codziennej diecie, ich spożywanie zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, łagodzi bóle mięśniowe, bóle dłoni i nadgarstków, łagodzi bóle przedmiesiączkowe, bóle głowy. Zawarta w nich witamina A pozytywnie wpływa na wzrost kości i zębów oraz poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Witamina C za to podnosi odporność na infekcje, witamina D zapobiega powstaniu komórek nowotworowych, wspomaga komórki szpiku kostnego w spełnianiu funkcji obronnych organizmu.
Do czego dodać pestki dyni? Świetnie komponują się z owsianką, jogurtem, w surówkach np. prażone, nawet jako dodatek do deserów, batonów musli, domowej granoli.

Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni odnajduje swoje zastosowane w kuchni, kosmetyce oraz w medycynie.
W tej ostatniej dziedzinie polecany jest mężczyznom w walce z prostatą (we wczesnych stadiach przerostu), zaburzeniach oddawania moczu oraz zaburzeniach potencji- wszystko to dzięki zawartemu w oleju fitosterolom. 
W kosmetyce wmasowany w twarz poprawia stan skóry, spłyca zmarszczki, poprawia napięcie, koi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracyjne, pomaga uporać się z bliznami, rozstępami. Przed użyciem, najlepiej go rozcieńczyć z wodą, ze względu na jego ciemną barwę. Szczerze nie miałam o tym pojęcia, dla mnie bomba.
W dziedzinie, która mnie najbardziej interesuje czyli kuchnia,  nadaje się jako dodatek na zimno do dressingów, warzyw, chleba, sera, jajek, deserów, serników, lodów, można go również spożyć bezpośrednio. Nie wolno na nim smażyć, posiada bardzo niski moment temperatury palenia, dlatego smażenie na nim może wpłynąć nie korzystnie. 
Przechowywać go należy w suchym pomieszczeniu w temperaturze do 20 stopni, w lodówce może tężeć. 

Do czego można wykorzystać dynie?

Samą dynię, można podawać upieczoną, w occie, ugotowaną na słodko, natomiast to co możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta,  dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet smoothie, to na pewno nie koniec możliwości, a raczej tylko to co przyszło mi do głowy, co sama robiłam i jadłam oraz to co widziałam:) 

Ciekawostki?

Kompot z dyni pity na pusty żołądek działa jako środek na zaparcia.
Gotowana lub pieczona dynia, zalecana jest chorym na łuszczyce - ze względu na pozytywny wpływ na skórę. 
Okład ze świeżej dyni można stosować przy oparzeniach pierwszego stopnia- środek łagodzący.

Podsumowanie

Wniosek jest jeden, dynia jest świetnym warzywem, który powinien być w naszej diecie, wtedy kiedy jest na nią sezon, poza tym, że posiada mnóstwo zalet, jest bardzo dobra w smaku. Możliwość wykonania z niej tak wielu potraw, sprawia, że nie jest nudna i może zasmakować najbardziej wybrednym. Osobiście wolę ją na słono niż na słodko (przejadłam się):).
Co do pestek dyni i oleju z pestek- tak, też warto mieć w kuchni,, jeżeli nie olej to pestki- prażone są rewelacyjne!!! 

Źródła:
https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-pestek-dyni
http://www.fit.pl/dietadlaciebie/ciekawostki-fakty-mity/wlasciwosci-lecznicze-dyni,393,1,0.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-z-pestek-dyni-na-pasozyty-i-nie-tylko-zastosowanie-i-wlasciwosci_36388.html

czwartek, 22 października 2015

Placuszki cynamonowe z serka wiejskiego w kilka minut!



Składniki (5 placuszków):


150 gram serka wiejskiego 
2 łyżki mąki orkiszowej 
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko

Szczypta soli 
Cynamon




Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksuję blenderem. Na rozgrzanej patelni, wysmarowanej olejem 
rzepakowym formuje 5 placuszków, układam je łyżka. Smażę z każdej strony 2-3 minuty, aż się zarumienią:)
Placuszki można podać z konfiturą, owocami, lub na słono :)

Smacznego:)





poniedziałek, 19 października 2015

Serki wiejskie i twarożki- przegląd, porównanie, pytania-odpowiedzi.

Witam serdecznie,
W tym artykule postanowiłam zrobić przegląd serków wiejskich i twarożków pod kątem konsystencji, gramatury, ceny oraz oczywiście składu. W tym celu udałam się do jednego ze sklepów popularnej sieci Piotr i Paweł, zakupiłam wszystkie dostępne serki wiejskie i twarożki naturalne bez dodatków typu oliwki, szczypiorek, czy rzodkiewka. Produkty, które będę porównywać to: serek wiejski "lekki" firmy Piątnica, twarożek domowy grani również firmy Piątnica, serek wiejski "Łaciaty" Mlekpol, twarożek naturalny firmy President oraz produkt sieciowy serek wiejski Piotr i Paweł.



Serek wiejski "lekki" Piątnica
Cena: 1,99/ 150 gram (ok. 1,33 zł /100 g)
Składniki: twaróg ziarnisty, śmietanka pasteryzowana, białka mleka, sól.
Konsystencja: ziarnista, średnio-rzadka.
Wartość odżywcza na 100 gram
Wartość energetyczna 81 kcal (122 kcal opak)
Tłuszcz 3 g / w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2 g ( 4,5 g opak)
Białko 11 g (16,5 g opak)
Węglowodany 2,4 g w tym cukry 2,0 g ( 3,6 g opak)
Sól 0,7 g ( 1,05 g opak)




Twarożek domowy Piątnica
Cena:1,99/ 150 gram (ok. 1,33 zł/ 100 g)
Składniki: twaróg, śmietanka pasteryzowana, sól.
Konsystencja: gęsty, delikatny
Wartość odżywcza na 100 gram
Wartość energetyczna 90 kcal (135 kcal opak)
Tłuszcz 4 g / w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,8 g ( 6 g opak)
Białko 11 g (16,5 g opak)
Węglowodany 2,4 g w tym cukry 2,0 g ( 3,6 g opak)
Sól 0,7 g (1,05 g opak)




Serek wiejski "Łaciaty" Mlekpol
Cena: 2,29/ 200 gram (ok. 1,15 zł/ 100 g)
Składniki: twaróg ziarnisty, śmietanka, sól.
Konsystencja: ziarnista, średnio-rzadka.
Wartość odżywcza na 100 gram
Wartość energetyczna 99 kcal (198 kcal opak)
Tłuszcz 5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3 g (10 g opak)
Białko 11 g (22 g opak)
Węglowodany 2,5 g w tym cukry 2,5 g (5 g opak)
Sól 0,7 g (1,4 opak)




Twarożek naturalny President
Cena: 2,19/ 150 gram (ok. 1,46 zł/ 100 g)
Składniki: twaróg, śmietana, sól.
Konsystencja: bardzo gęsty, tłusty
Wartość odżywcza na 100 gram
Wartość energetyczna 147 kcal ( 220,5 kcal opak)
Tłuszcz 11 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,8 g ( 16,5 g opak)
Białko 8,3 g ( 12,45 g opak)
Węglowodany 3,7 g w tym cukry 3,5 g ( 5,55 g opak)
Sól 0,3 g ( 0,45 g)




Serek wiejski Piotr i Paweł
Cena: 1,69/ 200 gram (ok. 0,85 zł/ 100 g)
Składniki: mleko pasteryzowane, śmietanka pasteryzowana, sól, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka.
Konsystencja: ziarnista, bardzo płynna.
Wartość odżywcza na 100 gram
Wartość energetyczna 115 kcal ( 230 kcal opak)
Tłuszcz 7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,2 g ( 14 g opak)
Białko 11 g ( 22 g opak)
Węglowodany 2,0 g w tym cukry 2,0 g  ( 4 g opak)
Sól 0,5 g ( 1 g opak)







Jak otrzymuje się twaróg ziarnisty?

Aby otrzymać twaróg ziarnisty należy ukwasić mleko i dodać podpuszczkę, powstałe w ten sposób ziarna skrzepu mleka, płucze się w coraz to chłodniejszej wodzie, w ten sposób ziarna twardnieją i oddzielają się od siebie, tak powstaje ziarnisty serek wiejski chętnie zjadany na śniadanie:) Powstały serek poddaje się termizacji i pakuje w pudełka do sprzedaży.
Patrząc na serki wiejskie 3 różnych firm, tylko jedna ujęła tak szczegółowy skład jest to produkt firmy Piotr i Paweł jak sami widzimy, składniki podane są szczegółowo, pozostałe firmy ujęły składniki ogólnie z góry zakładając, że klient wie, że w każdym serku wiejskim jest podpuszczka. 
W produkcji mamy do czynienia z podpuszczką zwierzęcą i syntetyczną. Jeżeli chodzi o tą pierwszą, nie jest wskazana dla wegetarian, w stosunku do tej drugiej- niezbadany jest do końca wpływ podpuszczki syntetycznej na zdrowie człowieka. 

Zawartość soli?

Granica dopuszczalna soli w serku/twarożku to maksymalnie 0,7 g/ 100 g. Wszystkie serki spełniają tę normę, najlepiej wypada serek President 0,3 g/ 100 g, natomiast Łaciaty oraz serek wiejski i twarożek legendarnej Piątnicy łapią się w górnych statystykach zawierając 07,g soli / 100 g.

Białko?

Każdy wie jak białko niezbędne jest w codziennej diecie człowieka. Porównując wszystkie produkty, każdy zawiera 11 g na 100 g, oprócz serka President, który wypada najsłabiej- 8,3 g/ 100 g.

Tłuszcze? 

Patrząc na wszystkie produkty granica minimalna tłuszczu w moich serkach to 3 g/ 100 g w serku Lekkim Piątnicy i maksymalna granica 11 g / 100 g w serku President. Tłuszcze są potrzebne do przyswajania witamin w nich rozpuszczalnych, osobiście uważam, że nie wolno z nimi przesadzać, jak i zbyt ograniczać. Najlepiej według mnie wypada Twarożek domowy Piątnica 4 g/ 100 g i Serek wiejski Mlekpol 5 g/ 100 g. Najgorzej zdecydowanie serek President.

Wartość energetyczna?

Wśród tych 5 produktów waha się od 81 kcal/ 100 g do 147 kcal/ 100 g. Najbardziej optymalnie według mnie pod względem kalorii wypadają serki Mlekpol, Pip-u oraz Twarożek Domowy Piątnicy (90-115 kcal / 100 g). Serek Lekki, zdecydowanie polecany jest osobom liczącym kalorie, President najwięcej, dla osób nie zwracających na to uwagi :).

Cena?

Atrakcyjnie cenowo wypada PiP- 1,65 zł/ 200 gram, najdroższy President 2,19 zł/ 150 gram.

Który odrzucić, który wybrać?

Porównując serki do siebie, na pewno odrzuciłabym twarożek President, przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, niską zawartość białka i mało atrakcyjną cenę. Za to chętnie sięgnęłabym po twarożek domowy Piątnica oraz serek wiejski Łaciaty, ponieważ zwykle wybieram produkty, które nie wychylają się swoimi wartościami w żadną stronę. Jednak najważniejszym kryterium jest smak- który jest kwestią gustu- a o gustach się nie rozmawia, więc polecam własną degustację :)

Ile prawdy?

 To wie tylko prawdopodobnie sam producent, zapraszam do przeczytania artykułu, gdzie przeprowadzono badania laboratoryjne na temat serków: https://www.pro-test.pl/tests_article/46962,0/Test+naturalnych+serk%C3%B3w+wiejskich+ziarnistych_%28Nie%29naturalne+z+konserwantami.html

Czy warto jeść?

Lubię serki wiejskie i twarożki, wszystko na pewno jest dla ludzi, w odpowiednich ilościach, bez przegięć na pewno nie wyrządzą nam szkody.

Pozdrawiam :)


Źródła:http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/gatunki-bialego-sera_37257.htmlhttp://potreningu.pl/articles/3222/serek-wiejski-wygodny-tani-ale-czy-zdrowy-i-wartosciowy












niedziela, 18 października 2015

Hummus z pokrojonymi marchewkami- pasta na chleb, dip do warzyw


Hummus potrawa kuchni arabskiej, znana jako pasta podawana z chlebkami pita. Na świecie rozpropagowana przez wegan oraz wegetarian. Jej głównym składnikiem jest ciecierzyca, o której mogliście przeczytać na blogu w poprzednim poście( http://pausegotowanie.blogspot.com/2015/10/ciecierzyca-jej-wasciwosci-oraz-z-czym.html). 
Hummus w połączeniu z pokrojonymi marchewkami jest świetną przekąską i może być zamiennikiem niezdrowych snacków, często zajadanych przed telewizorem.



Przepis:

Puszka ciecierzycy konserwowej
3 łyżki stołowe oleju sezamowego
Sok z połowy cytryny
ząbek czosnku
100 ml przegotowanej wody
Sól himalajska do smaku

Przygotowanie (ok 10 minut):

Ciecierzyce miksuję blenderem, dodaję: olej, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie miksuje. Na koniec spowalniając obroty blendera, dolewam wody, nie przestając mieszać. Wody dodaję w zależności od tego jaką konsystencję chcę uzyskać. Solę do smaku. 

Gotowe!
Smacznego :)




piątek, 16 października 2015

Ciecierzyca - jej właściwości oraz z czym i jak jeść?


Ciecierzyca, cieciorka, czyli warzywo coraz bardziej popularne w kuchni to jak się okazuje, źródło wszelakich witamin, bogactwo błonnika i białka. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i była już tam uprawiana od 6500 r.p.n.e , stąd dotarła do Europy (Hiszpanii, Francji), uprawia się ją również w Indiach. Cieciorka jest składnikiem często tradycyjnych potraw kuchni arabskiej, hinduskiej oraz pakistańskiej. W Polsce, jeszcze nie tak znana, jednak już często możemy o niej usłyszeć. W tym artykule dowiecie się z czym i jak ją można jeść, poznacie jej właściwości, skład oraz odpowiem na kilka pytań związanych z ceną i tak zwanymi skutkami ubocznymi w jedzeniu
 cieciorki.



Sposoby na ciecierzycę- czyli jak jeść?
Cieciorka jest najbardziej znana jako główny składnik hummus-arabskiej potrawy, która podawana jest jako przekąska w towarzystwie chlebka pita, czy warzyw na zimno. Można ją wykorzystać również jako dip do krakersów, nachosów.Kolejnym zastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu.Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych. Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa.Jak sami widzicie, sposobów na ciecierzyce jest dużo, jednak, jeżeli ktoś jej nigdy w życiu nie jadł, polecam na początek hummus, potrawę gdzie wyczujecie ją w 100%, poznacie jej smak i sami ocenicie, czy Wam smakuje czy nie, przepis na hummus już wkrótce na blogu :)

Czy ciecierzyca powoduje wzdęcia?
Tak, ciecierzyca to warzywo z rodziny bobowatych, o tyle, że nie smakuje jak groch czy bób to jednak rodziny się nie wyprała. Powodem takiego stanu są zawarte w nasionach ciecierzycy oligosacharydy gazotwórcze, rozkładają je bakterie jelita grubego, co w konsekwencji powoduje wzdęcia. Na szczęście jest na to sposób, należy ugotować cieciorkę w wodzie z sodą oczyszczoną lub doprawić kminkiem, cząbrem lub oregano.

Wartości odżywcze w 100 g ugotowanej (bez soli) ciecierzycy:

Wartość energetyczna - 164 kcalBiałko ogółem - 8,86  gTłuszcz - 2,59  gWęglowodany - 27,42  g (w tym cukry proste 4,80)Błonnik - 7,6 gWitamina C – 1,3 mgTiamina – 0.116 mgRyboflawina – 0.063 mgNiacyna - 0.526  mgWitamina B6  - 0.139 mgKwas foliowy -  172 μgWitamina A – 27 IUWitamina K - 4,0 μgWapń – 49 mgŻelazo  - 2,89 mgMagnez  - 48 mgFosfor - 168 mgPotas  - 291 mgSód – 7 mgCynk  - 1,53 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Ile kosztuje ciecierzyca?
Za surową nieugotowaną ciecierzycę możemy zapłacić ok 4,70 za 400g (BIO), natomiast za ciecierzyce konserwową w zalewie 350g/215g około 4,90 (BIO)
Ciekawostki!
- ciecierzyca jest zamiennikiem kawy oraz mięsa- surowa ciecierzyca nadaje się do wyrobu mąki, która jest bezglutenowa- w Egipcie, ze względu na właściwości pobudzające, cieciorka traktowana jest jako afrodyzjak
Podsumowując, ciecierzyca to produkt bardzo zdrowy, posiadający mnóstwo wartości oraz właściwości. Ma szerokie zastosowanie, jest niedrogi, dlatego koniecznie powinniśmy mieć go zawsze w kuchni.Pozdrawiam :)







Źródło:
http://www.sekretydiety.pl/dieta/album-wymiennikow-50kcal/bialkowy/straczkowe/ciecierzyca/
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
http://www.sztukaodzywiania.pl/home/395-z-czym-to-sie-je-ciecierzyca-czyli-co-robic-z-ciecierzyca-cieciorka