poniedziałek, 20 kwietnia 2015
Sos pieczarkowy do ryżu i makaronu
Składniki:
( 2 duże porcje lub 3 średnie)
500 gram pieczarek
300 gram piersi z kurczaka
1 średnia cebula
1 łyżka masła
1 łyżka skrobi kukurydzianej
woda
przyprawy: sól, pieprz, estragon, tymianek, pieprz cytrynowy
orzeszki nerkowca, koperek- do podania
Przygotowanie:
Pieczarki obieram i kroję w plasterki. Cebulę siekam i podsmażam na maśle, aż się zeszkli, następnie zalewam lekko wodą. Dodaję pokrojone pieczarki i solę, aby puściły wodę. Wszystko duszę na małym ogniu około 20 minut. Międzyczasie przygotowuje kurczaka. Pierś kroję w kostkę i przyprawiam solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym, estragonem oraz tymiankiem, podsmażam na osobnej patelni. Gotowe mięso dodaję do pieczarek. Aby nadać konsystencje sosu, łyżkę skrobi rozcieńczam z wodą (pół szklanki) następnie zalewam pieczarki z kurczakiem, jednocześnie mieszając.
Gotowe!
Mój sos podałam z makaronem:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Idealnie nada się do ryżu, bo z suchym to kiepsko :D
OdpowiedzUsuńhttp://studentnadiecie.blogspot.com/
Ja też lubię taki sosik. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2015, która trwa do piątku ;)
OdpowiedzUsuńPoproszę jeszcze o oznaczenie przepisu zgodnie z zasadami akcji, wtedy będę mogła go zaakceptować w akcji.
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis bardzo mi sie podoba
OdpowiedzUsuńCiekawe inspiracje i fajny blog
OdpowiedzUsuńbardzo tutaj fajnie u Cb na tym blogu :)
OdpowiedzUsuńCiekawy i pomocny blog :)
OdpowiedzUsuńDawno tak fajnego bloga nie widziałem :)
OdpowiedzUsuń