wtorek, 24 lutego 2015

Przekąska: Rukola z gruszką, fetą i prażonym słonecznikiem


Rukola inaczej zwana rokiettą, jest rośliną leczniczą, używaną w musztardach zamiast pieprzu, a z jej nasion można otrzymać olej, ja zaś kocham ją za to, że jest świetnym dodatkiem do sałatek, pizzy, kanapek ponadto jej liście nadają potrawą żywy, naturalny i miły dla oka wygląd.W dzisiejszym poście dość nietypowe połączenie słodkiej gruszki w słono-gorzkim zestawieniu, jednak przysięgam, że odpowiednio doprawione smakuje idealnie. 


Przepis na jedną porcję:

Składniki:

Garść rukoli
2 łyżki stołowe słonecznika
Średnia gruszka
Kilka średnio pokrojonych kostek sera feta 
Przyprawy:
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju Costad'Oro (mieszanka oleju słonecznikowego, ryżowego, winogronowego,
z kukurydzy i siemię lnianego)
szczypta bazylii
szczypta pieprzu 

Przygotowanie:

Słonecznik prażę na łyżce oleju, aż nabierze złocistego koloru. Garść rukoli wrzucam do miseczki, dodaje pokrojoną w kostkę gruszkę i fetę. W szklance mieszkam sok z cytryny, olej, bazylię i pieprz. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Całość posypuję słonecznikiem.
Sałatka gotowa!



Rada: Zanim posypię sałatkę słonecznikiem, wsypuję go na jednorazowy ręczniczek i odsączam z oleju, co by nie był ciężkostrawny.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nie ma potrzeby używania oleju do prażenia słonecznika :)

    OdpowiedzUsuń