środa, 1 kwietnia 2015

Muffiny bananowo-czekoladowe


Składniki:

3 średnie banany
100 gram masła
100 gram czekolady deserowej
2 jajka
250 gram mąki pszennej tortowej
150 gram cukru trzcinowego
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukry wanilinowego


Przygotowanie:

W rondlu roztapiam czekoladę z masłem i odstawiam do wystygnięcia. Obieram banany i łamię na mniejsze części, wkładam do miski i miażdżę na papkę.
Za pomocą miksera ubijam 2 jajka z cukrem. Do rozgniecionych bananów dodaję wystudzoną masę czekoladową oraz ubite jajka z cukrem. Mieszam. 
Do miski z bananami przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Formę do pieczenia muffinów wypełniam foremkami papierowymi i za pomocą rękawa cukierniczego wypełniam ciastem do 3/4 wysokości.
Muffiny piekę ok 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Do ozdoby wykorzystałam cukier puder, oraz budyń (aby budyń był gęsty polecam użyć na jedną paczkę o połowę mleka mniej niż w przepisie).
Smacznego :)





5 komentarzy: