piątek, 30 października 2015

Puszyste muffiny dyniowe na budyniu


Nie zupa, nie placuszki, to może babeczki dyniowe? Dziś kolejna odsłona bohaterki tego tygodnia, i ostatnia... w tym tygodniu :). Dynia jest bardzo zdrowa, ma duży potencjał w kuchni i może ktoś z Was, kto jej nienawidzi, jednak się przekona! 



Składniki (16 muffinek):

2 szklanki startej dyni na dużych oczkach
1,5 szklanki mąki pszennej
Budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
4 łyżki miodu
3 jaja
0,5 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
cynamon




Przygotowanie:

1) Mąkę przesiewam z proszkiem, budyniem oraz sodą. 
2) Jajka ubijam w osobnej misce, dodaję olej, mleko oraz miód- ponownie mieszając, na końcu dodaję dynię. 
3) Mokre składniki łączę z suchymi i dokładnie mieszam. 
4) Przyprawiam cynamonem. 
5) Babeczki piekę około 20 minut w 180 stopniach w termoobiegu.

Lukier:

Sok z połowy cytryny 
Cukier puder

Cukier puder wsypuję do rondla i lekko podgrzewam, dodaję sok z cytryny i mieszam tak długo nad płomieniem, aż uzyskam odpowiednią konsystencję. Dekoruję babeczki i posypuje posiekanymi orzechami włoskimi.

Gotowe:)

Smacznego!




Pozdrawiam,
Adrianna:)




6 komentarzy:

  1. wyglądają niesamowicie smakowicie, istnieje możliwość wysłania ich na Mazury? :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zmierzysz się i zrobisz sama:) na pewno wyjdą takie same

      Usuń
  2. ja mam kiepską rękę do muffinów :/ nie chcą mi ładnie wyrastać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Adrianno-pyszna propozycja :) pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne ;-) A skoro z dynią, to jedna porcja warzyw dziennie z głowy :D

    OdpowiedzUsuń