poniedziałek, 30 marca 2015

Krem z buraczków


Buraki..,mało kto z nas wie, że te o to warzywa zawierają wiele witamin i minerałów, odkwaszają organizm, są przeciwrakowe, obniżają ciśnienie, zawierają dużo błonnika i ułatwiają trawienie. Najczęściej podawane z mięsem, w postaci utartej z chrzanem- poprawiają pracę wątroby. Dziś przedstawiam nie z chrzanem i nie do mięsa, ale w czystej postaci burak przerobiony na delikatny krem, odwrotność czystego i klarownego znanego przez wszystkich barszczu:)


Składniki:

2 buraki (średniej wielkości)
1 marchew
1 ziemniak
Ząbek czosnku
Świeża bazylia
Pietruszka 
Kilka suszonych pomidorów (na słońcu)
Sól/ Pieprz
1/2 łyżeczki brązowego cukru rozpuszczonego w 20 ml wody


Przygotowanie:

Buraki, marchew oraz ziemniaka obieram i kroję w kostkę, wrzucam do garnka i zalewam wodą, 1 cm ponad poziom warzyw, dodaję suszone pomidory. Wszytko gotuję około 30 minut- do miękkości. Do ugotowanych warzyw dodaję posiekaną pietruszkę, bazylię i czosnek. Następnie miksuję blenderem. Na koniec doprawiam do smaku, jeżeli buraki są za mało słodkie, polecam rozpuścić cukier z wodą i dosłodzić:)
Gotowe!


5 komentarzy: