Dziś bohaterem artykułu będzie najbardziej tłusty i kaloryczny oraz najbardziej bez cukrowy owoc, zielona bomba witaminowa- AWOKADO! Pochodzi z Ameryki Środkowej, dokładnie z Meksyku i zalicza się do owoców jagodowych. Było spożywane 8000-7000 lat p.n.e., a od 5000 lat p.n.e. rozpoczęto jego uprawę.
Wielu może kojarzyć się z guacamole, ponieważ to jedna z najbardziej znanych meksykańskich sals. W artykule, dowiecie się o jego zdrowych właściwościach, zastosowaniu w kuchni oraz jakie są sposoby na to, aby awokado nie ciemniało?
Co zrobić, aby awokado nie ciemniało?
Awokado ciemnieje ponieważ zawiera oksydazę polifenolową, związek, który w kontakcie z tlenem utlenia się i zmienia kolor, jest ot tzw. brązowienie enzymatyczne, aby temu zapobiec należy:
- Skropić sokiem z cytryny
- Pokroić cebule i położyć skórą do dołu na awokado, zamknąć w hermetycznym pojemniku
- Zamknąć w worku foliowym, odsysając tyle powietrza ile można
Jak można jeść awokado?
Dojrzałe awokado, świetnie nadaje się do rozsmarowania na kanapkę, lub pokrojone w plastry, odnajduje się w sałatkach, z pomidorem, łososiem, sałatą, szpinakiem, słonecznikiem, prażoną dynią. Często, można zauważyć koktajle z udziałem awokado, lub desery (np. awokado+ banan+ 2 łyżki kakao zmiksowane blenderem). Bardzo dobrze smakuje z jajkiem, lub białym serem :)
Pozdrawiam,
Adrianna:)
uwielbiam pastę z gotowanym jajkiem i awokado na kanapki :) smakuje o niebo lepeij niż takie z majonezem
OdpowiedzUsuńTeż tak lubie :)
OdpowiedzUsuńTeż tak lubie :)
OdpowiedzUsuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuńDla osób pracujących przy komputerze, avokado do podstawa. Bardzo sprawnie chroni nasz wzrok.
OdpowiedzUsuń29 year-old Quality Control Specialist Cami Hanna, hailing from Gimli enjoys watching movies like Yumurta (Egg) and Surfing. Took a trip to Wieliczka Salt Mine and drives a Legacy. link strony
OdpowiedzUsuńpozew rozwodowy rzeszow
OdpowiedzUsuń