niedziela, 1 listopada 2015

Szarlotka pod owsianą kruszonką z jagodami


Szarlotka, chyba każdy z nas ją zna i lubi. Ciasto absolutnie kojarzące mi się z jesienią, pyszną kawą i ciepłym domem. Jesień to w Polsce sezon na pyszne jabłka, pełne witamin, dlatego dziś przedstawię przepis na szarlotkę, która jest wykonana na cieście z mąki owsianej, jest bardzo kruchutka, delikatna i rozpływa się w ustach, a zamiast klasycznej bitej śmietany domowa konfitura z czerwonej porzeczki.

Składniki na ciasto:

220 gram mąki owsianej
150 gram masła 
1 jajko
Garść jagód.

Masła jabłkowa:

3 jabłka
1 łyżeczka masła
1 łyżka miodu
cynamon

Przygotowanie:

Jabłka obieram i kroję w kawałki. W rondlu rozpuszczam masło i miód dodaję pokrojone jabłka i duszę do miękkości, aż zrobi się masa, na końcu doprawiam do smaku cynamonem.
Składniki na ciasto wsypuje do miski i zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto chłodzę w lodówce ok. 30 minut. 
Przygotowuję tortownicę (20 cm średnicy), smaruję ją olejem kokosowym. Ciasto dzielę na dwie części (jedna na wyłożenie tortownicy, druga na kruszonkę). Wykładam tortownice ciastem, na ciasto wykładam gotowe jabłka, na jabłka kruszę ciasto na kruszonkę. Całość posypuję mrożonymi jagodami.
Szarlotkę należy piec ok. 45 minut przy 180 stopniach. (termoobieg włączyłam na ostatnie 10 minut).
Gotowe:)




Smacznego!

Pozdrawiam,
Adrianna :)

4 komentarze: