niedziela, 22 lutego 2015

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Hejo, w dzisiejszym poście przedstawiam przepis na ciastka, które są idealne do kawy, mogą robić za przekąskę, ewentualnie na drugie śniadanie, ja osobiście lubię spożyć jedno przed porannym bieganiem:) Można je zrobić tak naprawdę na wiele sposobów, dla łasuchów, którzy walczą ze sobą, polecam dodać posiekane kawałki gorzkiej czekolady, bądź większą ilość suszonych owoców. Ciastka są średnio słodkie i bardzo sycące!:)


Składniki:

2,5 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki orzechów włoskich
2/3 szklanki wiórków kokosowych
2/3 szklanki wody
Żurawina (ok 100 gram)
Siemię lniane (3 łyżeczki)
Pestki dyni (3 garście)
Miód (3 łyżki)

Przygotowanie: 

Płatki miksuje na mąkę. Orzechy miksuję w blenderze, opcjonalnie można posiekać. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszam. Miód rozpuszczam w wodzie i dolewam do ciasta, ciasto wyrabiam tak długo, aż powstanie zbita kula. Następnie z ciasta roluję mniejsze kulki i rozgniatam na kształt widoczny na zdjęciu:)-wielkość ciastek, to kwestia własnego wyboru. Ciastka wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 35 minut. 
Niewiarygodne, ale ciastka są już gotowe!!!



 Rada: W trakcie wyrabiania ciasta polecam mieć po ręką miseczkę z wodą w której można zwilżyć dłonie, ciasto się strasznie klei.
Smacznego!!

3 komentarze:

  1. fajny pomysł i super uroczo wyglądają ciasteczka z tą kokardką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasteczka owsiane są super pomysłem:) ja akurat robiłam je w wersji nie zmielonej i takie trochę twardawe wyszły, dlatego następnym razem skorzystam ze zmielenia płatków jednak.

    OdpowiedzUsuń