Dziś prezentuję królową wśród kasz, czyli kaszę jaglaną na słodko. Muszę przyznać, że to mój pierwszy raz i na razie się nie skończy:) Warto też wspomnieć, że sama kasza jest okrutnie zdrowa, krzemionka w niej zawarta świetnie wpływa na stawy, działa antywirusowo, a ponadto nie zawiera glutenu, stąd śmiało można ją stosować w dietach lekkostrawnych. W dzisiejszym poście przedstawiam przepis na super szybki i prosty jabłecznik z kaszy jaglanej, dobry motyw na deser, przekąskę czy też śniadanie, można śmiało podać z konfiturą, jogurtem lub polewą własnego pomysłu;)
Składniki:
2 kg jabłek
200 gram kaszy jaglanej
3 łyżki cukru brązowego
cynamon
Przygotowanie:
Jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach, następnie do startych jabłek wsypuje kaszę, cukier, cynamon i wszystko dokładnie mieszam. Całość umieszczam w tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniku ok 110 minut w 180 stopniach! Dodam, że kasza w środku się ugotowała, natomiast na zewnątrz to zdrowsza wersja kruszonki.
No i gotowe!!:)
Rada: Tortownicę wykładam folią aluminiową ok 7-8 warstw, ponieważ może dojść do wycieku, gdyby szarlotka była bardzo kapryśna, najlepiej wsadzić ją na dodatkową blachę.
Smacznego!!
Wygląda pysznie ;))
OdpowiedzUsuńdziękuję:) smakuje podobnie
UsuńCzy kaszę przed dodaniem do jabłek trzeba ugotować?
OdpowiedzUsuńNie, kasza ugotuje sie w piekarniku z jabłkami:)
Usuń