Pomidory, to jeden z moich ulubionych i podstawowych składników kuchni i basta! Rozgrzewający krem a'la Gordon Ramsay to idealne danie na naszą zimową porę roku, podbija kubki smakowe i nadaje się również jako sos do klusek, makaronów, kasz i ryżu, dodam, że jest to danie fit, więc dla wszystkich fit-maniaków wręcz wskazane:)
Składniki:
6 pomidorów
1 duża papryka lub 2 średnie
koncentrat pomidorowy Kotlin (80 gr)
puszka pomidorów krojonych bez skórki Rolnik
ząbek czosnku
suszona papryczka chilli (opcjonalnie przyprawa)
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe oliwy z suszonych pomidorów
3-4 suszone pomidory z oliwy
garść orzechów włoskich
Przyprawy: sól, bazylia, cząber, oregano, lubczyk, słodka papryka, tymianek, cukier brązowy
Przygotowanie:
Kroję pomidory w ćwiartki, paprykę w paski, czosnek siekam w cieniutkie plasterki. Blachę wykładam papierem do pieczenia i rozkładam na niej pomidory, paprykę oraz czosnek. Całość posypuję: bazylią, oregano, słodką papryką, cząbrem oraz szczyptą soli, na koniec polewam oliwą z pomidorów. Wkładam do rozgrzanego piekarnika o temp. 180 stopni na 40 minut.
W czasie pieczenia, w garnku o pojemności 3 l rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję pomidory z puszki oraz posiekane suszone pomidory. Gotuję tak długo, aż woda z pomidorów odparuje i wszystko zgęstnieje (około 30 minut).
Kolejno wykładam upieczone pomidory z papryką z blaszki do garnka, dodaję posiekane chilli, koncentrat i miksuję blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowy krem przyprawiam do smaku, komu mało radzę dosolić;) aby pozbyć się kwaskowatości, w jednej łyżce wody rozpuszczam 1/2 łyżeczki brązowego cukru i dodaję do kremu.
Rada: Do podania polecam posypać gotowy krem orzechami, smakuje niesamowicie. Można też użyć jogurtu, śmietanki lub parmezanu.
Smacznego!!
mmmm...ale pychota!!! I do tego fit!!!
OdpowiedzUsuńJa się piszę :)
Serdeczności!!!
Dzięki Ela:) daj znać jak zrobisz-koniecznie! i zapraszam już jutro na bardzo bardzo fit, ciasteczka owsiane:)
Usuń