środa, 18 lutego 2015

Koktajl na mleku kokosowym... :)

Znane z kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej mleko kokosowe to wspaniała baza do deserów, koktajli, marynat, kremów czy zup. Dziś wykorzystałam je do zrobienia pysznego koktajlu, zastępując nim mleko krowie. Przepis na koktajl znajdziecie poniżej:)



Składniki:

200 ml mleka kokosowego
400 g truskawek mrożonych
1 duży dojrzały granat
2 banany







Przygotowanie:

Do blendera wkładam mrożone truskawki i kruszę je, aż stworzą truskawkową lodową papkę. Następnie wlewam mleko i blenduję, aż powstanie różowa masa. Na koniec dodaję granat oraz banany, wszystko miksuje tak długo, aż uzyska gęstą jednolitą konsystencję.
Koktajl gotowy! Smacznego! 
(Po kilku godzinach w lodówce, koktajl ma prawo zgęstnieć, przez mleko kokosowe, które ma do tego tendencje)




Rada: Kupując mleko kokosowe, bądź ostrożny. Nie jest to niestety tani produkt, a oszczędzając możecie trafić na bezwartościowe, pełne konserwantów mieszanki, dlatego, aby obniżyć koszty, wkrótce przepis na mleko kokosowe własnej produkcji:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz