piątek, 27 lutego 2015

Orkiszowe placki z musem malinowym



Ciasto naleśnikowe to jedno z moich ulubionych ciast, a naleśniki z kolei jedno z ulubionych dań. Dlaczego? Głównie dlatego, że można je jeść za każdym razem na inny sposób, mam na myśli smak, kompozycję, puszystość, sposób podania. Dzisiejsze placki, nieco odbiegają od ciasta naleśnikowego, właściwie nazywam je pochodną naleśników, z wyglądu przypominają amerykańskie pancakes'y, ze składu to samo zdrowie, ze smaku raj dla podniebienia:) 


Składniki:

2 jajka
2 łyżki mąki orkiszowej
mus malinowy/ konfitura/ owoce 
szczypta soli

Przygotowanie:

Białka ubijam na sztywno, dodaję żółtka, kolejno dodaję mąkę oraz szczyptę soli mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewam na rozgrzaną patelnię, formując 3 okrągłe placki. Piekę z każdej strony około 3 minuty. Po wyłożeniu na talerz, placuszki przekładam musem malinowym (akurat taki znalazł się pod ręką).
Gotowe:)

Smacznego!:)


4 komentarze:

  1. idealne na jutrzejsze śniadanko

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio sama zrobiłam mąkę orkiszową, ale używałam jej TYLKO do pieczenia chleba...
    Zachęciłaś mnie do wykorzystania jej do naleśników :) SUPER! Dzięki! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ela wkrótce przepis na pizze na spodzie orkiszowo-przennym:)

      Usuń