Pesto alla genovese, inaczej zielony sos pochodzący z północy Włoch, klasycznie przygotowywany jest z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu oraz orzeszków pinii. Serwowany jest do chleba, sałat, serów, a przede wszystkim do makaronów, najczęściej penne. W dzisiejszym poście przedstawię trochę zmodyfikowane zielone pesto, z bardzo przyjemnym dla oka makaronem tzw. wstążeczkami.
Składniki:
Świeża bazylia (liście z jednej doniczki, którą najczęściej można kupić w każdym markecie)
Świeża pietruszka (2 pęczki)
Pół szklanki oliwy z oliwek
Garść słonecznika
Garść orzechów nerkowca
100 gram startej mozzarelli
Pieprz, Kurkuma, Sól morska, Ząbek czosnku
Makaron durum (ok 500 gram)
Przygotowanie:
Liście pietruszki oraz orzechy siekam. Łącze je z liśćmi bazylii, oliwą z oliwek, mozzarella oraz słonecznikiem. Wszystko wkładam do blendera i miksuję na gładką masę. Na końcu wkładam przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, kurkumę i sól morską, ponownie miksuję.
W ten sposób w kilka minut otrzymałam gotowy sos pietruszkowo-bazyliowy. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu, przecedzony łączę z sosem, dodatkowo można posypać bazylią i serem.
Gotowe, smacznego :)
Gotowe, smacznego :)
Rada: Jeżeli dla kogoś pesto jest zbyt gęste wystarczy użyć więcej oliwy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz