czwartek, 5 marca 2015

Farfalle z pesto pietruszkowo-bazyliowm

Pesto alla genovese, inaczej zielony sos pochodzący z północy Włoch, klasycznie przygotowywany jest z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu oraz orzeszków pinii. Serwowany jest do chleba, sałat, serów, a przede wszystkim do makaronów, najczęściej penne. W dzisiejszym poście przedstawię trochę zmodyfikowane zielone pesto, z bardzo przyjemnym dla oka makaronem tzw. wstążeczkami. 



Składniki:

Świeża bazylia (liście z jednej doniczki, którą najczęściej można kupić w każdym markecie)

Świeża pietruszka (2 pęczki)
Pół szklanki oliwy z oliwek
Garść słonecznika
Garść orzechów nerkowca
100 gram startej mozzarelli 
Pieprz, Kurkuma, Sól morska, Ząbek czosnku
Makaron durum (ok 500 gram)





Przygotowanie:

Liście pietruszki oraz orzechy siekam. Łącze je z liśćmi bazylii, oliwą z oliwek, mozzarella oraz słonecznikiem. Wszystko wkładam do blendera i miksuję na gładką masę. Na końcu wkładam przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, kurkumę i sól morską, ponownie miksuję.
W ten sposób w kilka minut otrzymałam gotowy sos pietruszkowo-bazyliowy. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu, przecedzony łączę z sosem, dodatkowo można posypać bazylią i serem. 
Gotowe, smacznego :)



Rada: Jeżeli dla kogoś pesto jest zbyt gęste wystarczy użyć więcej oliwy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz