wtorek, 3 marca 2015

Owsiane batony musli z suszonymi śliwkami i czekoladą bez pieczenia

Nie da się ukryć, że płatki owsiane to jeden z moich najczęściej używanych składników w kuchni, tym razem zaprezentuje przepis na musli, z którego można zrobić słodkie batoniki idealne na podróż, przekąskę, czy też do popołudniowej kawy w pracy:) Musli nadaje się również jako dodatek do deserów, jogurtów oraz owoców. Jest słodkie, sycące i ma zdecydowany smak, to wszystko dzięki gorzkiej czekoladzie, która ze słodką śliwką tworzy prawdziwy odlot!


Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych
Garść suszonych śliwek
50 gr gorzkiej czekolady
Siemię lniane (łyżka stołowa)

Garśc pestek dyni
Masło (łyżka stołowa)
Miód (3 łyżki stołowe)

Przygotowanie:

Miód rozpuszczam w rondelku z masłem i odstawiam do ostygnięcia. Płatki owsiane, pestki dyni oraz siemię lniane prażę na suchej patelni, aż płatki uzyskają złocisty kolor. Następnie łącze je z posiekaną czekoladą oraz drobno rozkrojonymi śliwkami. Wszystkie suche składniki zalewam mieszanką z rondla i dokładnie mieszam.Blaszkę smaruje lekko masłem i wykładam papierem do pieczenia. Gotowe musli formuje na blaszce, tworząc ok 3 cm warstwę, wszystko pokrywam papierem do pieczenia. Po 30 minutach, musli wkładam do lodówki na ok 2 godziny, tak gotowy "placek" można rozkroić na batony, pokruszyć, lub np. jeść łychą :)
Smacznego!


Rada: Warto obłożyć musli ciężkim przedmiotem na czas chłodzenia, jego konsystencja będzie bardziej "zbita".

2 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam batoników bez pieczenia, ale po tym przepisie chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie, chyba się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń