Z cyklu DynioveLove, moim pierwszym przepisem będzie zupa-krem z dyni, nieskomplikowana, podana na słono, rozgrzewająca na nadchodzące zimne dni, bo lato niestety się już skończyło, więc trzeba rozgrzewać się od środka :)
Składniki:
Średnia dynia (1,5 kg)
1 ziemniak
2 marchewki
Kilka plasterków imbiru
Rozmaryn, Lubczyk, Cząber
Pieprz, Sól himalajska
1,5 litra wody
Przygotowanie:
W wodzie gotujemy do miękkości ziemniaka i marchewki, gdy już będą miękkie wrzucamy pokrojoną na kawałki dynię- następnie gotujemy do miękkości (około 10 minut). Ugotowane warzywa miksujemy. Zmiksowaną zupo-krem przyprawiam: odrobiną rozmarynu, lubczykiem, cząbrem, pieprzem, solą oraz dodaje kilka cienkich plasterków imbiru (4-5). Gotuję na małym płomieniu ok. 15 minut. Dodając zioła, należy uważać, aby nie przedobrzyć, ponieważ może to doprowadzić do tego, że zamiast zupy otrzymamy perfumowaną mieszankę :)
Zupę podaję z ugotowanym jajkiem oraz domowymi nachosami (przepis), międzyczasie zapraszam do artykułu o dyni http://pausegotowanie.blogspot.com/2015/10/sezon-na-dyniowelove-co-w-niej-siedzi.html.
Smacznego!
Pozdrawiam,
Adrianna :)
Wow, gotowałam baaardzo podobnie, ale nie pomyslałam żeby podać ją z jajem:) , a do tego prażony słonecznik, to faktycznie może być poezja:D
OdpowiedzUsuńWitam, zupa jest bardziej treściwa, można też zetrzeć sera, dodać prażone pestki dyni, pulpeciki z kaszy jaglanej.. polecam :)
Usuńfajne te nachosy, ale jajko jest dla mnie zaskoczeniem! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, a te kolorki obłędne :-)
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń