piątek, 16 października 2015

Ciecierzyca - jej właściwości oraz z czym i jak jeść?


Ciecierzyca, cieciorka, czyli warzywo coraz bardziej popularne w kuchni to jak się okazuje, źródło wszelakich witamin, bogactwo błonnika i białka. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i była już tam uprawiana od 6500 r.p.n.e , stąd dotarła do Europy (Hiszpanii, Francji), uprawia się ją również w Indiach. Cieciorka jest składnikiem często tradycyjnych potraw kuchni arabskiej, hinduskiej oraz pakistańskiej. W Polsce, jeszcze nie tak znana, jednak już często możemy o niej usłyszeć. W tym artykule dowiecie się z czym i jak ją można jeść, poznacie jej właściwości, skład oraz odpowiem na kilka pytań związanych z ceną i tak zwanymi skutkami ubocznymi w jedzeniu
 cieciorki.



Sposoby na ciecierzycę- czyli jak jeść?
Cieciorka jest najbardziej znana jako główny składnik hummus-arabskiej potrawy, która podawana jest jako przekąska w towarzystwie chlebka pita, czy warzyw na zimno. Można ją wykorzystać również jako dip do krakersów, nachosów.Kolejnym zastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu.Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych. Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa.Jak sami widzicie, sposobów na ciecierzyce jest dużo, jednak, jeżeli ktoś jej nigdy w życiu nie jadł, polecam na początek hummus, potrawę gdzie wyczujecie ją w 100%, poznacie jej smak i sami ocenicie, czy Wam smakuje czy nie, przepis na hummus już wkrótce na blogu :)

Czy ciecierzyca powoduje wzdęcia?
Tak, ciecierzyca to warzywo z rodziny bobowatych, o tyle, że nie smakuje jak groch czy bób to jednak rodziny się nie wyprała. Powodem takiego stanu są zawarte w nasionach ciecierzycy oligosacharydy gazotwórcze, rozkładają je bakterie jelita grubego, co w konsekwencji powoduje wzdęcia. Na szczęście jest na to sposób, należy ugotować cieciorkę w wodzie z sodą oczyszczoną lub doprawić kminkiem, cząbrem lub oregano.

Wartości odżywcze w 100 g ugotowanej (bez soli) ciecierzycy:

Wartość energetyczna - 164 kcalBiałko ogółem - 8,86  gTłuszcz - 2,59  gWęglowodany - 27,42  g (w tym cukry proste 4,80)Błonnik - 7,6 gWitamina C – 1,3 mgTiamina – 0.116 mgRyboflawina – 0.063 mgNiacyna - 0.526  mgWitamina B6  - 0.139 mgKwas foliowy -  172 μgWitamina A – 27 IUWitamina K - 4,0 μgWapń – 49 mgŻelazo  - 2,89 mgMagnez  - 48 mgFosfor - 168 mgPotas  - 291 mgSód – 7 mgCynk  - 1,53 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Ile kosztuje ciecierzyca?
Za surową nieugotowaną ciecierzycę możemy zapłacić ok 4,70 za 400g (BIO), natomiast za ciecierzyce konserwową w zalewie 350g/215g około 4,90 (BIO)
Ciekawostki!
- ciecierzyca jest zamiennikiem kawy oraz mięsa- surowa ciecierzyca nadaje się do wyrobu mąki, która jest bezglutenowa- w Egipcie, ze względu na właściwości pobudzające, cieciorka traktowana jest jako afrodyzjak
Podsumowując, ciecierzyca to produkt bardzo zdrowy, posiadający mnóstwo wartości oraz właściwości. Ma szerokie zastosowanie, jest niedrogi, dlatego koniecznie powinniśmy mieć go zawsze w kuchni.Pozdrawiam :)







Źródło:
http://www.sekretydiety.pl/dieta/album-wymiennikow-50kcal/bialkowy/straczkowe/ciecierzyca/
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
http://www.sztukaodzywiania.pl/home/395-z-czym-to-sie-je-ciecierzyca-czyli-co-robic-z-ciecierzyca-cieciorka









3 komentarze:

  1. Bardzo wartościowy wpis, dziekuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najcenniejsze właściwości to zawartość rodu i irydu jest to O.R.M.E pierwiastki życia

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyjemny blog ciekawe informacje pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń