poniedziałek, 26 października 2015

Placki kukurydziane, z których możesz zrobić domowe nachosy lub domowe quesadillas


Witam,
Dziś krótki przepis na placki kukurydziane, które świetnie nadają się do zrobienia domowych nachosów lub domowego quesadillas
Zapraszam :)


Składniki (na 6 placków średniej wielkości):

75 gram mąki kukurydzianej
75 gram mąki pszennej
3 łyżki oliwy z oliwek
120 ml gorącej wody

Przygotowanie:

1) Mąkę przesiewam do miski i dodaję oliwę oraz gorącą wodę. 
2) Ciasto zagniatam, tak długo, aż uzyskam jednolitą kulę. 
3) Odstawiam na 30 minut pod ręcznikiem. 
4) Następnie dzielę je na 6 porcji, każdą rozwałkowuje na kształt okrągłego placka.
5) Gotowe placki smażę na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony (bez tłuszczu).
6) Kolejno, kroję na trójkąty, aby uzyskać nachosy (używam kółka do pizzy).

Gotowe:)

P.S.

Ciasto można dosolić, wzbogacić ziołami lub serem, jak kto woli :) 



Smacznego!
Pozdrawiam,
Adrianna :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz