niedziela, 18 października 2015

Hummus z pokrojonymi marchewkami- pasta na chleb, dip do warzyw


Hummus potrawa kuchni arabskiej, znana jako pasta podawana z chlebkami pita. Na świecie rozpropagowana przez wegan oraz wegetarian. Jej głównym składnikiem jest ciecierzyca, o której mogliście przeczytać na blogu w poprzednim poście( http://pausegotowanie.blogspot.com/2015/10/ciecierzyca-jej-wasciwosci-oraz-z-czym.html). 
Hummus w połączeniu z pokrojonymi marchewkami jest świetną przekąską i może być zamiennikiem niezdrowych snacków, często zajadanych przed telewizorem.



Przepis:

Puszka ciecierzycy konserwowej
3 łyżki stołowe oleju sezamowego
Sok z połowy cytryny
ząbek czosnku
100 ml przegotowanej wody
Sól himalajska do smaku

Przygotowanie (ok 10 minut):

Ciecierzyce miksuję blenderem, dodaję: olej, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie miksuje. Na koniec spowalniając obroty blendera, dolewam wody, nie przestając mieszać. Wody dodaję w zależności od tego jaką konsystencję chcę uzyskać. Solę do smaku. 

Gotowe!
Smacznego :)




1 komentarz: