Hummus potrawa kuchni arabskiej, znana jako pasta podawana z chlebkami pita. Na świecie rozpropagowana przez wegan oraz wegetarian. Jej głównym składnikiem jest ciecierzyca, o której mogliście przeczytać na blogu w poprzednim poście( http://pausegotowanie.blogspot.com/2015/10/ciecierzyca-jej-wasciwosci-oraz-z-czym.html).
Hummus w połączeniu z pokrojonymi marchewkami jest świetną przekąską i może być zamiennikiem niezdrowych snacków, często zajadanych przed telewizorem.
Przepis:
Puszka ciecierzycy konserwowej
3 łyżki stołowe oleju sezamowego
Sok z połowy cytryny
ząbek czosnku
100 ml przegotowanej wody
Sól himalajska do smaku
Przygotowanie (ok 10 minut):
Ciecierzyce miksuję blenderem, dodaję: olej, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie miksuje. Na koniec spowalniając obroty blendera, dolewam wody, nie przestając mieszać. Wody dodaję w zależności od tego jaką konsystencję chcę uzyskać. Solę do smaku.
Gotowe!
Smacznego :)
bardzo fajna lekturka oby tak dalej !
OdpowiedzUsuń