środa, 28 października 2015

Placuszki dyniowe na mące ryżowej

Hej, sezon na dynie trwa... więc nadal będę zasypywać Was dyniowymi przepisami, tym razem dynia w postaci placuszków, które mogą być na śniadanie, kolację, lub jako przekąska, są banalne w wykonaniu, szybko się je przygotowuje i można ich narobić na zapas, bo są pyszne nawet po odgrzaniu.


Składniki (5 placuszków):

200 gram obranej dyni
6 łyżek stołowych mąki ryżowej
1 jajko
Bazylia
Lubczyk
Suszone pomidory (przyprawa)
Sól himalajska
Pieprz


Przygotowanie:

1) Obraną i pokrojoną w kawałki dynię, gotuję do miękkości (ok. 10-15 minut). 
2) Ugotowaną miksuję blenderem, dodaję jajo, mąkę i przyprawy (po szczypcie ziół)- wszystko ponownie miksuję. 
3) Na końcu dodaję sól, pieprz do smaku.
4) Rozgrzewam patelnię, smażę placuszki po 3 minuty z każdej strony. 
5) Podaję z twarożkiem. 

Placuszki można też podać z jajkiem w koszulce, jajem sadzonym, jak i również ze swoim ulubionym sosem.



Smacznego!
Pozdrawiam,
Adrianna :)

7 komentarzy:

  1. świetne placuszki, na śniadanie, jako dodatek do obiadu, czy na kolację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy dynie trzeba jakos specjalnie ugotowac czy mozna tak jak np ziemniaki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje.placki zrobilam,zjadlam i jestem w siodmym niebie.��Jutro bede robic muffinki z dyni��

    OdpowiedzUsuń