Hej, sezon na dynie trwa... więc nadal będę zasypywać Was dyniowymi przepisami, tym razem dynia w postaci placuszków, które mogą być na śniadanie, kolację, lub jako przekąska, są banalne w wykonaniu, szybko się je przygotowuje i można ich narobić na zapas, bo są pyszne nawet po odgrzaniu.
Składniki (5 placuszków):
200 gram obranej dyni
6 łyżek stołowych mąki ryżowej
1 jajko
Bazylia
Lubczyk
Suszone pomidory (przyprawa)
Sól himalajska
Pieprz
Przygotowanie:
1) Obraną i pokrojoną w kawałki dynię, gotuję do miękkości (ok. 10-15 minut).
2) Ugotowaną miksuję blenderem, dodaję jajo, mąkę i przyprawy (po szczypcie ziół)- wszystko ponownie miksuję.
3) Na końcu dodaję sól, pieprz do smaku.
4) Rozgrzewam patelnię, smażę placuszki po 3 minuty z każdej strony.
5) Podaję z twarożkiem.
Placuszki można też podać z jajkiem w koszulce, jajem sadzonym, jak i również ze swoim ulubionym sosem.
Smacznego!
Pozdrawiam,
Adrianna :)
świetne placuszki, na śniadanie, jako dodatek do obiadu, czy na kolację!
OdpowiedzUsuńDokładnie tam:)
OdpowiedzUsuńCzy dynie trzeba jakos specjalnie ugotowac czy mozna tak jak np ziemniaki?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak ziemniaki :)
UsuńDokładnie tak jak ziemniaki :)
UsuńDziekuje.placki zrobilam,zjadlam i jestem w siodmym niebie.��Jutro bede robic muffinki z dyni��
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki :)
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń